Tuesday, September 27, 2011

Gambar Arwah Azwan Norman bersama sahabat








So Long Friend :')

hmmmm. seperti yang korang tengok tajok cer aku nak kongsi kali nie , dah dpt tauk kompem sdeh pnya crta , right? yeah. my friend , Azwan or lebih dikenali, Dedeq. Hmmm. Ny asal dri Bintulu, tp tahun tok lah nya belajar kat Miri. Sama skolah dengan aku tapi different classes. Nya diam kat asrama sma dngan bilit kawan rapat sekelas aku yang lain. nya pun turut one of the list . bukan aku mok ambik nama lah, tp aku told korang the truth dgn korang. awal tahun aku ng udah salu tnga rupa nya. Sama umur aku lahir on 30 /3 / 1995. Kwn nok bait. aku first tauk ny through kawan seblit kat asrama ny, Ijat. mekrang Azmi ada plan mok g KL during School Holiday tahun tok tek. jadi aku soh la Ijat mbak kawan kawan ny nok aasrama lain. Then Ijat say sorang mok ekot. 'Dedeq'. from there aku tauk ny tapi aku x gaul dngan n sbab ny dri class lain. aku just biasa tegor org sma kelas jak. then selang beberapa bulan , aku jalan ng ada temu ny kekadang p xtegor. aku just segan maybe ny xknal. jadi aku act mcm xtauk. hmm. dh beberapa bulan gya, mekrang sekelas gik main celotape . main sayak sayak . hahaha. tulis ayat memalukan seseorang then tamapal blakang badan. hahah .ya datang dedeq and azlan amier. (time tok aku ngan dedeq just knal cmya jak x rapat ). dah aku boring tnga org kelas jak knk sayak, so aku conteng la some word kat celotape, "kmk manjak. :3' and tampal blakang badan ny. smpe ke kelas ny bok prasan hahaa. sama ada time rehat or time balit ka trserempak ny kat tnga n he say "eh meer, apa dilkat kw kat aku tek?". aku hanya mampu ktawak jak time ya. start riya aku tngah ny dedeq manjak . wahaha. cgek klas tnga nma blkang bdan ny x silap ku la.haha . aku dgn ny mula bertego since from that day. aku pn salu juak gak asrama gak bilit cdak kawan nok ny salu da sia.kekadang bplente, kekadang xda. paham la ko nak salu tnga bila bila boleh jumpa. tp kali tok, jgn harap :') hmmm. mekrang makin rapat sprti biasa time sma trun training motor mok ambik lesen P. time aku gik tnggu motor dh lkak dguna org, aku dudok la kat tpi menara pengawasan kat tmpat blajar mandu ya. dtg sorang k motor ex5.. ny nuju ke tmpat aku dudok. then aku tnga la ny dr motor first first ng bingung ku tnga org ya. alik alik, Dedeq paduuuu~. patut ny prhati aku dri jaoh. hahaha. dah ya mekrang training sma slama 3 minggu mcm once a week la. hubungan kat skolah pn mkin rpt. nd antara dlm minggu latihan ya, mekrang duak dedeq da blumbak time kat ujian asas ke3. nok signal apa ndah ya. time jalan lurus , aku menang eh. hahaha. xD then after that week, da gik bnda malang tjadi kat aku nok hanyak aku, dedeq and Allah jak tauk kali. ny tnga aku telajak bim jalan time tngah emergency break. aku tlajak ya check serounding samada da x org tnga. tnga ku kat menara mnrhati di atas, dedeq tetak tnga aku narit handle motor smbil mkin tlajak2 ke dpan. tetak ny ya, xkan ku lupak . T.T then last day aku dgn ny training sblom hari ujian JPJ(khamis time tok). ny pdh ngan aku gak asrama lok sma jalan kaki gak boulevard sia smentara tnggu tmpat ya bukak. so, mekrang jln kaki dri skolah (SMV miri) smpe ke Boulevard. dlm perjlanan ya, mekrang berloya lah pasal hidup masing masing. he also told me org nok ny x brpa ngam d skolah. masih ku ingat sapa ny pdh dgan aku. ergh. gila eh. tiap ari tknang sal ariya start ketiadaanny gik. hmmm. keesokkan hari, mekrang ujian. aku, arip, and dedeq. mekrang 3 lulus. markah penuh uuuu~. and da cgek ari where aku plan g pustaka. time ya byk mekrang . plan tek mok lwn cs . tnga, org nk spatut ny dtg, xda. so plan btuka jadi, on9 jak. xda sntoh game aku time sia. dh brpa jam kat sia, dak tok mok g jalan ke parkson. you know me, aku tok ng xsuka ke sia sbaab mun trserempak dngan musoh maybe something that not should happen on a happy day, spoil when their around. lak lain jadi bah. aku tok bkn ny org bpngaruh and gkpun aku lemah. ya la antara sbab aku xsuka berjalan. aku byk musoh and hal ya dh sejarah p xtauk la cdak ny mk ungkit.hmmmm. bah, smbong crta, that time dedeq ada. prasaan aku mok jln ke sia time ya, mok xmok nak taknak want dont want kira cmya lah. sbab bajet aku mbak xlayak diterimak di parkson . aku xmok klaparan di sia .x mintak duit blanja dgan org tua. so, i say no. pd masa ya la moment cdak sungguh indah gila. through gambar aku pat tauk bah . byk bgambar. hohoh. nyesal ku x join. then , mekrang sama juak time choir where ramey mekrang skelas join. tpi tnga xsmpe stngah pn student class dtg. time choir ya la akku byk tnga dedeq snyum tawak pa ndah ramey ramey mekrang.aku involve dlm choir jak . antara nok rapat just dedeq jk join tarian seloka hari raya. nang best gila la first training mekrang , ny begoyang smbil trsengeh ya. goyang dak, ahhhh. xpnde ku mok xplain. ng tetak jk la mekrang time latihan. hari terakhir training khamis lepas where the last day training sma. (-.-) then the last day i saw him on friday(23 Sep) . aku tanga ny n aku tringat satu bnda . pinjam pndrive ny n mintak video bujang. hahaha. smntara tnggu transfer ke laptop mekrang loya la. that was the last day we talking each other. dlm class aku! esok hari , aku ng xda dnga kabar crta sbb sabtu aku x gather dgn kwan ng sntiasa boring. dh smpe pustaka p tutup birthday tyt. --'. then ahad, aku bngun pagi akhe dlm kol 10 gya la. tetiba Ijat kol aku . bok jak masok bilit air. keluar ku rumah angakt ku hp. bunyi nada Ijat lemah time ya. then ny pdh, "meer, dedeq ninggal meer. dedeq asrama ya". aku nok xpat trimak x cayak n nada tinggi kat Ijat. aku xtauk la bulak ka pa so aku just keep trfikir and abis ku mandik , text ku ijat balit and text ku dedeq. try ku anta mcj kat dedeq, pending. call, voicemail. aku mula risau. dh suntok mok tauk ny tok bna x ninggal, aku soh adik ku view fb dedeq k hp mok tnga last update ny. "yeah yeah ritok konvoi pergi bintulu tnga pesta layang layang . haha" (aya tkurang tpat ttpi gya la seingat aku.) aku lega ckit, dah kazen ny kdrik mcj aku n org ke2 inform, bru aku cyk. so ,aku tnyak Ijat ny pg x hospital so aku begegas kemas mintak bapak anta. nasib bapak memahami and mok juak ny nganta. aku wear bju mlayu hitam. dh arrive sia, aku tnga dak Sayed, Hamirul , Napie, Pijie, Wawa and guru guru Auto serta Cikgu Lizanah. lm ati aku just pdh, "harap slh mayat". then aku dngar la crta cdak kat kalangan kekawan tek.Harapan aku mcm xda pluang. then doktor tngah smua shbat and kluarga utk tngok mayat. and yes it him. aku terkedu k bkn stkat aku sorang. smua. some of us rolling our tear including me. tnga kawan nok kita knal and rpat srta tiap ari jumpa d skolah kat dlm bungkusan i just xpat trimak ya nya walaupun aku dpt tauk rupa palak ny dr blakang time bungkusan dbukak. aku rasa mcm trprngkap dlm mimpi and aku cuba mok bngun. and aku sedar smua ya bnar. sbab mimpi always skip some part. aku bersyuko aku dpt lihat ny dimandikan, dikafankan n mnymbahyangkan mayat ny walaupun tpksa nhan sakit nok tramat sngat. aku xpdh sa mcm tok and this is first time aku mrasa kehilangan org trsayang. ny ninggal excident time otw g Miri. from Bintulu alone guna jalan lama time malam. cdak kwn lain da jln sbtu sblom ya where smua cdak xda smangat jln n boring n ijat told me ny da pdh and cdak , "mun da dedeq tok ng bising". ohhh~ :( tp xpa. aku sntiasa brdoa k kw deq siang malam. walaupun aku bok knal kw tahun tok, tp rs mcm dh sthun. aku fikir la hbungan kta tok, bkn stakat antara kita . tmasok smua kwn kwn ktk sihat n nothing happen. aku mok smua dpt through dunia tok sma sma tnpa sorang tinggal . asar magrib isyak and hari berikut ny aku sntiasa doakan kw deq agar roh kw aman n dicucuri rahmat. kw kwn nok bait n kw layak dletak d syurga. hope dgn berkat doa mekrang sekawan k kw, ckup untuk kw mbak ke alam ne kw tletak knek. Allah syg kw lbih. :') ritok tek, mekrang shah, aiman , ijat and aku g kelas ke kelas k mintak wang utk mringankan beban kluarga kw. aku n ijat xditugaskan tp ya jak la satu satu ny cra mekrang dpt nolong kw deq. harap wang yg mekrang sedekahkan tok ckup utk urusan pnting nok kluarga kw lksanakan. aku sayang kw. aku pdh tok sbab aku syg kwn aku aku caring and bkn sbab aku gay. org nok mbca sila la phm stuasi org khilangan kwn. aku harap prkara cmtok xtejadi gik aku xmok tnga sesiapa kwn aku ninggal n kluar newspaper and jdi buah mulut org. mlut org kta xpat hlang srta takdi apatah lagik. hnya mmpu mrancang p kesudahan Allah nk tntukan. amin Al - Fatihah untuk arwah. smoga dirinya aman di sisi orang beriman deq, aku mok jmpa kw kat syurga lak.aku bharap amalan kw for dunia and for akhirat mnckupi . aku doa utk kw bkn ku sorang other relative. knek , xda gik kwn nok happy go lucky, snyuman nok mlh suasana ceria, perange kebudak2an nya , sifat setia kawan ny. argh. knek deq, aku ganti tmpat kw time seloka hari raya. boh iso sal tmpat kw, aku try molah bebena walopun emosi trganggu slpas kjadian nok menimpa kw. Ckgu Lizanah fhm mekduak Amier, kwn rpt kw. Ny pun trut join seloka hari raya . hihi mun kubor ko dkat wan, raya aku sntiasa jngok tp malang ny aku xpnah pn smpe ke kelulit apa gik area area bekunu sorry I cant always be there for you.. :') we gonna miss you Arwah Mohd Azwan bin Norman.